Fotokatalitikus bevonatok története

A napfény hatására számos félvezető fém-oxid (például: titán-dioxid, cink-oxid) vizes közegben diszpergálva ún. fotooxidációs tulajdonságokat mutat, ami azt jelenti, hogy a fény segítségével felhasználhatók a környezetünkben lévő káros anyagok lebontására (Mogyorósi et al., 2002). Előnyös a tisztítási folyamatban az is, hogy a fotooxidációs lebontás során kizárólag a napfény energiáját használjuk.

A titán-dioxid fotokatalitikus tulajdonságait egy japán kutató, Akira Fujishima fedezte fel 1967-ben, a fotokatalizátor felszínén lejátszódó folyamatot pedig Honda–Fujishima-hatásnak nevezte el (Fujishima – Honda, 1972).

A tudomány figyelme ezt követően fordult a titán-dioxid felé, amely már eddig is széles körűen ismert anyag volt. Az anyag fotokatalízisét követően az oxidációs képességet kezdték el vizsgálni.

2011-ben egy hazai anyagtudósokból álló kutatócsoport kezdett széles körű tudományos vizsgálatokat a témában. Munkájuk eredményeképpen született meg az az egyedülálló anyagösszetétel, amely a Resysten bevonatrendszerek alapját képezi. A kutató-fejlesztő munka következő szakaszában az ipari bevonatrendszerek alkalmazásának területén több évtizedes tapasztalattal rendelkező fejlesztőcsapat dolgozott azon, hogy olyan egyedi szórástechnológiával kombinálja az anyagot, amely biztosítja az ipari méretű felhordás lehetőségét, illetve azt, hogy a bevonat tartósan beépüljön a hordozó felületbe.

A Resysten Hungary Kft.

A fejlesztés eredményeképpen 2013-ban jött létre a Resysten Hungary Kft., amely saját márkanéven, kizárólagosan értékesíti a Resysten WhiteTitan bevonatrendszert. A gyakorlati tesztelés széles körű pilot-projektekkel vette kezdetét, amely keretében több villamos és motorvonat teljes belső terét kezeltük a rendszerrel. Az eredmények beteljesítették várakozásainkat: a kiinduló értékekhez képest a mérési pontokon 90-95% csökkent a felületek szennyezettsége, amely értékeket az első hónapos, harmadik hónapos, fél éves, sőt, egy éves kontroll-mérések során is tartották a kezelt felületek, miközben a járművek mindennapos utasforgalmi használatban voltak.

Még ebben az évben 167 elővárosi busz szennyezettség szempontjából kritikus felületei (kapaszkodók, ülések, ablakok, leszállásjelzők, jegykezelők, vezetőfülke) kapták meg a védőbevonatot, illetve több pilot projekt indult élelmiszeripari előkészítő helységekben is. Az eredmények ezeken a felhasználási területek is igazolták a várakozásokat, a Resysten WhiteTitan rendszer az ATP-teszt során a már jól ismert 90% körüli csökkenést biztosította tartósan a kezelt felületeken. A Resysten bevonatrendszere biocid anyagokat nem tartalmaz és nem tartozik a biocid termékek forgalmazásáról és felhasználásáról szóló 528/2012/EU rendelet hatálya alá.

2015-ben folytatódtak a hosszú távú kísérletek, megújítottuk az egy éves felületek kezelését, illetve újabb, a lehető legnagyobb kihívást jelentő tesztkörnyezetben mutatkozott be a rendszer. Ennek a folyamatnak az eredményeképpen kapott elsőként a Szent Gellért magánklinika budapesti rendelőintézete teljes körű védelmet (http://www.saintgellert.com/2015/11/11/fertozesveszely-stop/ ). Még ebben az évben bemutatkozott a rendszer (a teljesség igénye nélkül) élelmiszeripari high-care környezetben, valamint gyorséttermi felületeken is.

Az eddigi legnagyobb kihívásként pedig 2015 decemberében az M2 és M4 metróvonalak teljes hosszán, minden állomáson, minden mozgólépcső gumikorlátja  Resysten WhiteTitan rendszerrel lett kezelve. Az egyedülálló bevonatrendszer még ezen a valóban extrém kihívást jelentő, hatalmas terhelésnek (naponta 1,2 millió utas!) kitett felhasználási helyen, mesterséges fény jelenlétében is a már ismert értékek mentén csökkentette a felületek szennyezettségét, amely eredményeket változatlanul elérte az első, harmadik, hatodik hónapos kontroll mérések alkalmával is.

2016-ban a korábban kezelt felületek megújítása mellett a Resysten WhiteTitan védőbevonat rendszert kiterjesztjük az M3 metróvonal mozgólépcső korlátjaira is, illetve a HÉV teljes járműparkja is megkapja a bevált védelmi rendszert, továbbá üzemi konyhai környezetben is bemutatkozott a Resysten WhiteTitan. Ebben az évben több nemzetközi együttműködést is elkezdtünk kialakítani, amely egyrészt a rendszer nagy volumenű exportjára, másrészt pedig biztonságosabb orvostechnikai eszközök kialakítására irányulnak.

2017-ben ezt a megkezdett munkát kívánjuk folytatni, és világszerte számos felületet biztonságosabbá téve elterjeszteni a hazai innováció eredményeit.