Tömegközlekedés – Kritikus helyek

Évente átlagosan 1 milliárd ember veszi igénybe a budapesti tömegközlekedést. Ha ez az 1 milliárd ember csak háromszor érint meg valamilyen felületet utazása során, 3 milliárd érintésről beszélünk, az emberek kezén és ruháján lévő kórokozók számát pedig megbecsülni is nehéz. Ilyen környezetben a legnagyobb gondosság mellet is óriási kihívást jelent a BKV Zrt. számára a higiénikus környezet biztosítása.

A ma elérhető hagyományos takarítási és fertőtlenítési technológiák rövid távon hatékony megoldást jelentenek, de az általuk biztosított higiénia csak rövid ideig tart, gyakorlatilag a következő érintés után már újra kórokozók maradhatnak a felületen.

Nemrégiben készítettünk egy felmérést a higiénia fontosságáról, melynek célcsoportja a tömegközlekedést is használó, 18-65 évig terjedő korosztály tagjai mindkét nemből. A válaszadók nagy többsége azt gondolja, hogy a tömegközlekedési eszközökön terjednek leginkább a fertőző betegségek. Úgy érzik, hogy előbb kapnak el fertőző betegséget tömegközlekedési járművön, mint egy kórházban.

Ezekre a problémákra jelent hatékony megoldást a Resysten bevonatrendszere, mely segítséget nyújt a nagyobb tisztaság és higiénikusabb környezet biztosításához, ezzel növelve az utasbiztonságot és a bizalmat a közlekedési vállalat iránt.

A mozgólépcsők gumikorlátjának kezelése után most a felújított metrószerelvények is megkapták a védőbevonatot, így átlagosan 90%-kal javult a higiénia a felületeken.

A BKV Zrt.-vel együtt azon dolgozunk, hogy Ön egészségesebben és elégedettebben utazzon a metrón is! Mert Önnek jár.

Gyakori kérdések és válaszok

Milyen anyagokat tartalmaz?

A bevonat természetes anyagokból készül, titánium dioxid tartalma biztosítja a higiénikus mikrokörnyezet megteremtését, nem tartalmaz biocid hatóanyagokat.

Mennyi ideig tart a hatása?

Felületkezelési megoldásunk tartós (akár egy éves) védelmet nyújt higiénikusan tartva a felületeket, ezzel is segítve  a mikrobák okozta fertőzések, problémák megelőzését.

Hogyan marad meg a felületen a bevonat?

Molekuláris szinten épül be a fogadó közegbe, tartós bevonatot képezve.

Pontosan mi ellen véd?

Olyan mikro-környezetet teremt a kezelt felületen, amely gátolja a biofilmképződést, ezáltal a baktériumok, vírusok és gombák nem képesek megtelepedni és szaporodni.

Hogyan működik a higiéniai bevonat?

A Resysten bevonat egy magyar fejlesztésen alapuló fotokatalitikus védőbevonat rendszer. A titán-dioxid-ot, mint katalizátort felhasználva a fény segítségével éri el a kívánt védőhatást. A bevonatrendszer egy egyedülálló fejlesztésünknek köszönhetően molekuláris szinten épül bele a felületekbe, ezáltal akár egy éven keresztül is védőréteget tud képezni a felszínen; hagyományos takarítási eszközökkel nem eltávolítható. E két unikális tulajdonságának köszönhetően az eredmény egy akár egy éven keresztül folyamatosan magas szintű higiénés környezet, amely megóvja a felhasználókat az egészségügyi kockázatoktól.

Lehet érezni vagy látni a bevonatot?

A kezelt felületen szabad szemmel nem látható homogén réteg keletkezik, mely színtelen, szagtalan, a felület tulajdonságát nem változtatja meg.

Miben különbözik a vegyszeres tisztítástól a bevonat alkalmazása?

Az általános takarításnál használt vegyszerek hatása jellemzően csak addig tart, amíg a következő érintéssel rá nem kerül a kórokozó. Ezzel szemben a bevonattal kezelt felületen olyan mikrokörnyezet alakul ki, mely alkalmatlan az újonnan rákerülő kórokozó megtelepedésére. Hatása tartós és folytonos. Nem fertőtlenítőszer, nem helyettesíti hanem kiegészíti azokat.

Milyen előnyökkel jár a bevonat alkalmazása az utasok számára?

Higiénikusabb, ezáltal biztonságosabb környezetben utazhatnak, ezzel nagymértékben csökkentve az egészségügyi kockázatokat.

Szagtalanít és fertőtlenít a bevonat?

A bevonat higiénkus környezetet teremt és légtisztító hatással bír ezáltal a kellemetlen szagokra is jótékony hatással van. Nem fertőtlenítőszer, nem helyettesíti hanem kiegészíti azokat.

Miért pont erre költ a BKV?

Csak Budapesten évente átlagosan 1 milliárd utas veszi igénybe a tömegközlekedési eszközöket. A legnagyobb gondosság mellett is előfordulnak kórokozók a felületeken. A BKV kiemelten fontosnak tartja Utasai és Kollégái egészségének védelmét, ezért olyan megoldást keresett, mellyel a fertőzések kockázata minimálisra csökkenthető és tartós , magas szintű higiéniát biztosít.

Milyen engedélyek kellenek a bevonat használatához?

A bevonat hatóanyaga nem biocid, használata nem engedélyhez kötött, az Nemzeti Népegészségügyi Központ szakvéleményével rendelkezik.

A bevonat használatával nem kell takarítani a kocsikat?

Komoly feladatot jelent a napi rendszerességgel végzett fertőtlenítési és tisztítási protokoll végrehajtása, amelynek eredményeképpen különböző biocid szerekkel rövidtávon jó eredményeket lehet elérni a ma létező megoldásokkal. A Resysten megoldása ezek mellett kínál olyan homogén, beépülő bevonatot, mely garantált biztonságot jelent a kórokozókkal szemben. A bevonat a vegyszeres takarítást nem helyettesíti, kiegészítő megoldást jelent a hosszútávó higiénia megteremtéséhez.

Válthat-e ki allergiás reakciót az utasokból a bevonat?

A bevonattal kezelt felületek semmilyen veszélyt nem jelentenek az utasok számára, sem irritáló, sem allergizáló anyagot nem tartalmaznak.

Kismamákra, babákra nézve jelent-e bármilyen veszélyt a bevonat?

Semmilyen veszélyt nem jelent a bevonat, érintéskor nem kerül a bőrre, a felületbe molekuláris szinten épül be, hagyományos eszközökkel nem távolítható el, nem törölhető le.

Bejuthat-e a szervezetbe a bevonat anyaga? Ha igen, az milyen kockázatokat rejt?

A bevonat a felületbe épül be, alapanyagát számtalan kozmetikai is termék tartalmazza.  Nem jut be az emberi szervezetbe, a felületről nem juthat át sem a bőrbe, sem a légzőszervekbe.

A bevonat a felületet érő fény energiájának segítségével fejti ki a hatását. Mi történik üzemszünetben, amikor nincs (kellő mennyiségű)fény a szerelvényeken?

A bevonat működéséhez minimális fény megléte is elégséges, azonban ebben az időszakban sem marad védelem nélkül a felület. Üzemszünetben a szerelvények rendszeres fertőtlenítő takarítása is zajlik, így üzemkezdéskor eleve kórokozómentes felületekkel indul a szerelvény. Fény jelenlétében azonnal beindul a hatásmechanizmus is.