Az utóbbi évek egyértelműen megfigyelhető trendje, hogy a munkaerő betegen is bejár dolgozni. Ennek több oka is lehet, a vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a betegség alatti munka közel sem olyan hatékony, az Egyesült Államokban évente 150-250 milliárd dollár közé tehető az ebből fakadó veszteség.

A munkaügyi szakértők szerint a megoldást a jól és rendesen fizetett betegszabadság, valamint a vezetői példamutatás jelenthetné. De ha közelebbről szemügyre vesszük a problémát, találunk egy sokkal hatékonyabb módszert, mégpedig a megelőzést – hiszen napjainkban egyre többször szembesülünk sokszor ijesztő hírekkel a kórházi multirezisztens baktériumokról, vagy éppen a tömegközlekedéssel, repüléssel könnyedén terjedő világméretű járványok fenyegetéséről.

Computerworld: Hogyan lehetne megelőzni azt, hogy a kollégák végigfertőzzék egymást? Nátha- és influenzaszezonban a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, a munkahelyeken, az irodákban kilincsről, liftgombról, fénymásolóról, billentyűzetről könnyen összeszedhető bármilyen nyavalya.

Lehoczky Péter: A titán-dioxid világszerte széles körben alkalmazott, biztonságos, élelmiszer-adalékanyagként is nyilvántartott (E171), természetben előforduló fém. Az élelmiszeripar legtöbbször fehér színezékként használja, megtalálható többek között rágógumikban, fogkrémekben és egyéb naponta használatos termékekben is. Ez a titán-dioxid adja a Resysten bevonatok alapanyagát, mely fotooxidációs tulajdonságának köszönhetően a fény segítségével alkalmas a környezetünkben lévő káros anyagok lebontására.

CW: Hogyan irtja a vírusokat?
LP: Fény jelenlétében a titán-dioxid erős oxidációs hatása el tudja pusztítani a baktériumok sejtfalát és membránját, reakcióba lép a sejtalkotókkal, ami gátolja a baktériumok aktivitását, és végül azok pusztulásához és kémiai lebomlásához, úgynevezett mineralizációhoz vezet. A fotokatalitikus bevonat hatására szuperoxid-anion keletkezik, amely a klórnál háromszor, az ózonnál másfélszer erősebb hatással bír a baktériumok, vírusok és gombák megtelepedése ellen.

CW: A Resysten antibakteriális védőbevonat milyen felületeken működőképes?
LP: Bármilyen felületen – legyen az festék, beton, fa, fém, műanyag vagy szövet – hatékonyan alkalmazható és hosszútávú védelmet biztosít. A nanotechnológia révén beépül az elemek közé, homogén fedést biztosít. Ügyfélszolgálati térben vagy zsúfolt irodákban az úgynevezett irodabetegség (SBS) megelőzése érdekében az oldalfalakat és a mennyezetet is érdemes kezelni.

CW: Mennyire környezetbarát ez a megoldás?
LP: A Resysten antibakteriális védőbevonat kizárólag környezetbarát, természetes alapanyagokból áll. Bevonatunk molekuláris szinten beépül a felületbe, így nanoformában onnan képtelen távozni. Alkalmazása jelentős mértékben csökkenti a VOC (illékony szerves vegyületek) kibocsátást, jelentősen csökkenti az NH3, N2O, CO2, CH4 szintet, légtisztító hatású. Ezen kívül semlegesíti az endotoxinokat, elpusztítja a gombákat, penészgombákat és azok spóráit, számottevően csökkenti a betegen töltött napok számát, a felhasznált gyógyszereket, és ebből kifolyólag számos további előnnyel jár alkalmazása, nemcsak a cégek működésében, hanem az egészségügy és az emberek számára is.

CW: Vannak már a módszer hatékonyságára vonatkozó eredmények?
LP: A módszer hatékony, olyannyira, hogy a Resysten bevonatot mindennapos forgalmi viszonyok között használják Debrecenben, a DKV CAF járművein, a Volánbusz Zrt. agglomerációban közlekedő 167 járművén. Továbbá élelmiszeripari környezetben ügyfelek által mért laboratóriumi eredmények is igazolják hathatósságát: például egy vizsgálat során a salmonella, listeria és staphylococcus tesztek kivétel nélkül mind negatívak lettek, mindamellett, hogy a csíraszám drasztikus csökkenését is tapasztalták.

A Resysten antibakteriális védőbevonat kizárólag környezetbarát, természetes alapanyagokból áll. Bevonatunk molekuláris szinten beépül a felületbe, így nanoformában onnan képtelen távozni.

Forrás: Computerworld.hu