Budapest – A háziasszonyok most dobják el a hipót és minden más fertőtlenítőszert, nem lesz rájuk többé szükség, az otthonuk mégis olyan higiénikus lehet, mintha minden nap Domesztosszal végigsuvickolának mindent.

A BKV már teszteli is a csodaszert a fertőző betegségeket okozó baktériumok, vírusok és gombák egyik legkedvesebb tanyáján, a metró mozgólépcső korlátján.

Korábbi vizsgálatok szerint az utasok által hajnaltól késő éjszakáig folyamatosan fogdosott gumikorláton nyüzsögtek a kórokozók, így nem csoda, ha hozzájárulnak a betegségek terjedéséhez. Hiába is mosnák le minden éjjel, a fertőtlenítőszer elpárolog, és minden kezdődik újra.

Három hónappal ezelőtt a BKV bevásárolt egy WhiteTitan nevű vegyszerből. A gyártó ígérete szerint elég évente egyszer felvinni bármilyen felületre, utána minden kórokozót elpusztít, gyakorlatilag feloldja a szerves anyagokat. Az utasok kezét azért nem kezdi ki, mert a szer úgynevezett fotokatalitikus oldat, ami azt jelenti, hogy csak fény jelenlétében fejti ki hatását.

A kapaszkodó utasok keze elállja a fény útját, így a vegyület is pihen. Viszont amint elveszi tenyerét az utas a gumikorlátról, jaj az ott ragadó baktériumoknak, influenzavírusoknak!

Örvendezhetnek a gyakorló hipochonderek, ők is megfoghatják december óta a gumikorlátot, bár nem látszik, valószínűleg most tisztábbak, higiénikusabbak, mint az otthoni bútoraink, legyen akár szó a pedáns háziasszonyos naponta tucatszor áttörölt étkezőasztaláról.

A BKV sajtóosztályától megtudtuk, hogy az eddig tapasztalatok szerint a bevonat 80 százalékkal csökkenti a kórokozók mennyiségét, rendszeres és hiteles méréssel ellenőrzik, mit kapnak a pénzükért. Egy év után az így szerzett összkép és az anyagi lehetőségek függvényében döntenek majd arról, hogy bevezessék-e máshol is, például buszokon, villamosokon a WhiteTitánt.

Kórházakban is távol lehetne tartani a fertőzéseket ezzel az eszközzel és könnyen lehet, hogy megelőzhették volna a pécsi kórházban kirobbant botrányt. Mint arról a Blikk is beszámolt, húsevő baktériumtól fertőződött meg több beteg.  A Blikk úgy tudja, ebben az intézményben majdnem bevásároltak a baktériumölő bevonatból, végül költségtakarékosságból az utolsó pillanatban lefújták a tervet.

… elég évente egyszer felvinni bármilyen felületre, utána minden kórokozót elpusztít, gyakorlatilag feloldja a szerves anyagokat.

Forrás: Blikk.hu