A napfény hatására számos félvezető fém-oxid (például: titán-dioxid, cink-oxid) vizes közegben diszpergálva ún. fotooxidációs tulajdonságokat mutat, ami azt jelenti, hogy a fény segítségével felhasználhatók a környezetünkben lévő káros anyagok lebontására (Mogyorósi et al., 2002). Előnyös a tisztítási folyamatban az is, hogy a fotooxidációs lebontás során kizárólag a napfény energiáját használjuk.

Az élelmiszeriparban élelmiszer-adalékanyagként is széleskörűen használt titán-dioxid megtalálható többek között rágógumikban, fogkrémekben, napvédő krémekben, és egyéb naponta használatos termékekben is, amelynek fotooxidációs tulajdonságaira építve az elmúlt években egy magyar anyagtudósokból álló csoport fejlesztette ki a nanotechnológián alapuló, a mindennapokban is használható, egyedülálló tulajdonságokkal bíró Resysten  bevonatrendszert. A Resysten bevonatrendszere biocid anyagokat nem tartalmaz és nem tartozik a biocid termékek forgalmazásáról és felhasználásáról szóló 528/2012/EU rendelet hatálya alá.

A kutatások története

A hazai fejlesztéseket széles körű nemzetközi tudományos eredmények alapján kezdtük meg. Az volt a célunk, hogy a fotooxidáció jelenségének egyedülálló tulajdonságait egy tartós, ipari méretekben is alkalmazható termékké fejlesszük, amely forradalmi változást hozhat az antimikrobiális bevonatrendszerek piacán. Több év kitartó kutatómunka és tesztelés után az eredményeink magukért beszélnek.

[timeline-express]